Hoe betrek je alle stakeholders bij jouw gebouwontwerp, minimaliseer je faalkosten en verhoog je de klanttevredenheid?
Steeds meer bouwbedrijven en vastgoedeigenaren ontdekken de voordelen van VR bij het beoordelen van BIM-modellen. BIM is al niet meer weg te denken in met name wat complexere bouwprojecten. Maar wat zijn nou de voordelen van VR en hoe haal je hier het maximale uit binnen jouw workflow? We beschrijven in dit artikel wat de voordelen van VR zijn en hoe je dit het beste binnen jouw bestaande werkproces implementeert.
Connec2 is een VR-samenwerkingsplatform dat o.a. door de bouw wordt ingezet om faalkosten te verlagen en de communicatie met de klanten en bouwteamleden sterk te verbeteren. Hierbij worden BIM-modellen omgezet naar een VR wereld, waarin je vanaf elke locatie met meerdere gebruikers, levensecht het gebouwontwerp kunt beleven en beter inzicht krijgt in alle facetten van het ontwerp.
1. Betrek eindgebruikers
VR is bij uitstek geschikt om de uiteindelijke gebruikers het nieuwe gebouw te laten ervaren, voordat het is gebouwd. Daarbij is het kunnen lezen van technische tekeningen niet voor iedereen weggelegd terwijl veel belangrijke feedback bij de uiteindelijke gebruikers kan worden verkregen. Hoe ervaren zij de nieuwe ruimtes, positie van verschillende elementen, ingangen, trappen, meubilair, etc. Maar ook voor techneuten helpt het om het 3D model op ware grote te kunnen ervaren. Door het live te ervaren krijgt men beter inzicht in problemen die op de technische tekening geen issue leken. Denk aan een bocht die niet te nemen is met een ziekenhuisbed door de verkeerde plaatsing van een deur. Of een element in een technische ruimte die lastig te bereiken is voor het onderhoudsteam. Het op ware grootte door het toekomstige gebouw kunnen lopen, zorgt voor een enorm veel extra inzicht waarbij clashes en feedback direct kunnen worden teruggekoppeld naar het BIM-team middels de Connec2 BCF-tool.
Tjerk Boorsma (BIM-manager bij Dura Vermeer) over de kracht van het betrekken van eindgebruikers.
2. De kracht van samen
Zorg ervoor dat er meerdere personen tegelijk door het VR-ontwerp kunnen lopen. Dit brengt de discussie opgang. Het wordt al snel een sport om ontwerpfouten te spotten die jouw collega’s nog niet hadden gezien. Daarnaast zie je in de praktijk dat de verschillende groepsleden elkaar op ideeën brengen. Als het gesprek eenmaal op gang komt en de groepsleden zich op hun gemak voelen, gaat de kraan vaak open en wordt het ene na het andere verbeterpunt gespot.
Alexander Wijnhout (General Manager Benelux bij Walraven) over de kracht van samenwerken op afstand:
3. Organiseer sessies voor specifieke thema’s
Doordat er heel veel te bespreken is tijdens een VR-reviewsessie, is het verstandig om vooraf verschillende thema’s te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud of schoonmaken van het pand, de doorstroom en logistiek of het onderhoud van een technische ruimte. Door per thema een sessie te organiseren ligt de focus meteen op de juiste zaken en wordt het ook logisch om bepaalde personen uit te nodigen voor een sessie. Zo maak je optimaal gebruik van de kennis en ervaring van verschillende eindgebruikers of stakeholders.
4. Niet alles in één keer
Doordat VR-sessies eenvoudig te organiseren zijn is het aan te bevelen om vaker kortere sessies te organiseren i.p.v. alles in één sessie goed te willen krijgen. Na een uur neemt de aandacht wat af en zijn mogelijk nog niet alle issues besproken. Daarnaast is het ook goed om de doorgevoerde wijzigingen te bekijken zodat de aandacht kan gaan naar nieuwe verbeterpunten. Eindgebruikers vinden het erg prettig om op deze wijze intensief betrokken te worden bij het optimaliseren van het ontwerp. Het kost tijd maar het levert ook veel op. Naast lagere faalkosten neemt de klanttevredenheid flink toe door deze manier van samenwerken.
René Evers (Dura Vermeer Hengelo) over klanttevredenheid verhogen met VR:
5. Vanaf verschillende locaties
Een ander groot voordeel van VR-sessies zijn dat ze op afstand kunnen worden bijgewoond vanaf verschillende locaties. De gebruikers hebben alleen een VR-bril nodig of kunnen desnoods van achter hun computerscherm meedoen. De kracht van Connec2 is dat meerdere deelnemers op afstand live kunnen deelnemen binnen één VR-omgeving. Doordat afstand geen issue meer is bespaar je tijd en geld en wordt het heel makkelijk om met elkaar regelmatig een sessie te houden.
6. Het interactief maken van een 3D model
Zorg voor een interactieve beleving waarbij je bijvoorbeeld kopersopties kunt aanbieden. Zo kunnen toekomstige bewoners met het gehele gezin, door de toekomstige woning lopen en met meubels schuiven. Geen platte tekeningen meer maar live ervaren hoe de ruimte eruit komt te zien. Wat doet een uitbouw met de ruimte en mogelijkheden? Hoe komt de dakkapel er vanbinnen uit te zien? Maar denk ook aan een technische ruimte waarin bepaalde onderdelen anders gepositioneerd kunnen worden. Verplaats een metertje om hem beter leesbaar te maken of plaats stopcontacten op logische plekken.
7. Optimaliseer je modellen in eigen beheer
Live door een 3D ruimte lopen vergt natuurlijk wel wat rekencapaciteit, zeker als dit door verschillende personen plaatsvindt. Om goed te kunnen werken in VR moeten de BIM modellen wel geschikt gemaakt worden. Denk hierbij aan het vereenvoudigen van het model of de mate van details. Binnen Revit zijn er mogelijkheden om groepen met elementen uit te schakelen waardoor de modellen een stuk lichter worden. Daarnaast is Connec2 in staat om het gebruikte BIM-model te optimaliseren voor het gebruik in VR. Connec2 geeft je de mogelijkheid om zelfstandig, in eigen beheer, jouw 3D modellen in een VR wereld te plaatsen, zonder tussenkomst van derden. Hiermee hou je volledig controle over je eigen modellen en werk je een stuk sneller en makkelijk in VR.
8. Wie is de VR officer?
Om optimaal gebruik te maken van VR binnen jouw organisatie is het aan te bevelen om een VR-officer aan te wijzen. Iemand die ervoor zorgt dat alle brillen op de juiste plek liggen, opgeladen zijn maar ook zorgt voor technische ondersteuning. Binnen Connec2 hebben we een speciale VR-flightcase ontwikkeld waarin meerdere VR-brillen kunnen worden opgeslagen, opgeladen en gereinigd middels een cleanbox. Hiermee geeft de VR-officer een handige tool in handen om elke sessie goed te kunnen voorbereiden en de diverse deelnemers op weg te helpen.
Gert Jan Ditsel vertelt over besparen van kosten m.b.v. Connec2:
9. Betrek de hele keten
Naast het betrekken van klanten is VR ook ideaal om het gehele bouwteam beter met elkaar te laten samenwerken. Alle verschillende onderdelen moeten dan samenkomen in één BIM-model waarna de verschillende partijen samen kunnen beoordelen of alles past en in de praktijk mogelijk is. Ook hier jaagt een VR-sessie het gesprek aan. Hoe kunnen dingen handiger gedaan worden of in welke volgorde gaat er gewerkt worden?
10. Verhogen van klanttevredenheid
VR is een veelbelovend nieuwe manier van ervaren en communiceren. Daarmee wordt het ook steeds makkelijker om verwachtingen van klanten te managen. Wat ze precies krijgen kunnen ze nu vooraf al in detail zien. Ook wijzigingen kunnen live worden bekeken samen met de klant. Hiermee wordt de klant veel meer betrokken en echt onderdeel van het projectteam. Door deze toegenomen betrokkenheid dalen niet alleen de faalkosten maar verhogen we ook de klanttevredenheid. De klant krijgt immers precies wat hij verwacht.
Aan de slag?
Misschien is VR nog onbekend binnen jouw organisatie en klinkt het als toekomstmuziek. We zien wel dat steeds meer opdrachtgevers en bouwbedrijven VR als vaste tool inzetten voor design reviews. Zorg er dus voor dat je niet achterop raakt en doe nu alvast wat ervaring op met VR. Begin klein zodat jouw team nu alvast kan nadenken over de voordelen van de inzet van VR binnen BIM-projecten. Hou er rekening mee dat klanten steeds meer zullen verwachten dat ze hun project in VR kunnen beleven voordat het gebouwd gaat worden.
Wil je meer weten over VR of Connec2? Meld je aan voor een van onze workshop of neem contact met ons op.